Iar am ridicat un bolovan de pe mușuroiul de termite în această campanie electorală. Am cerut sâmbătă organelor de stat verificarea tranzacțiilor financiare ale Fundației „Miron Șor”, având bănuiala rezonabilă că s-au făcut încasări și plăți din conturi străine, inclusiv pentru plata artistului rus Iosif Kobzon, care va veni la Chișinău pe 12 mai la un concert politico-electoral.

Am cerut scoaterea din cursă a candidaților Partidului Șor pentru că legea interzice susținerea lor de către cetățeni străini precum și finanțările din străinătate. Am subliniat că banii ar putea proveni din miliardul de dolari furat în 2014 și transferat în bănci străine. În repetate rânduri am avertizat că Reghina Apostolova nu este decât un candidat-iepure al lui Plahotniuc și că la un moment dat se va retrage din cursă în favoarea Silviei Radu.

Marți, Anatol Șalaru, un agent de influență al lui Vladimir Plahotniuc, a cerut la o conferință de presă scoaterea din cursa electorală a Reghinei Apostolova pentru că ar fi primit finanțări din Federația Rusă.

Șalaru a povestit în amănunt că pe 4 mai, un cetățean rus acordă în calitate de împrumut bănesc 200 de mii de lei unei companii cu capital mixt ruso-moldovenesc, în care unul dintre fondatori este un centru de pe lângă Președinția Federației Ruse.  În aceeași zi, această companie transmite suma respectivă unei companii cu aceeași denumire, care, la rândul ei, transferă banii Partidului Șor. Ulterior, din suma totală, formațiunea cheltuie în jur de 190 de mii de lei pentru servicii electorale, inclusiv pentru publicitatea electorală a candidatului Reghina Apostolova.

De unde cunoaște Șalaru tranzacții protejate conform legii de secretul bancar? Aceasta-i întrebarea!

Și de ce nu au „descoperit” organele de stat tranzacțiile bancare, dar s-au prefăcut sesizate de Șalaru?

Informațiile se pot găsi la banca comercială din Repubica Moldova unde Fundația și Partidul lui Șor au conturile. Banca are acces la „tranzacțiile subsecvente”, adică la tranzacțiile prin care banii au ajuns dintr-un cont în altul până la Șor. Aceleași informații se găsesc și la Banca Națională a Moldovei, care urmărește tranzacțiile în timp real. Dar tranzacțiile sunt protejate de secretul bancar. Banca comercială  respectivă sau BNM puteau da aceste date la cererea organelor de stat. Iar acestea primesc ordin numai de la Vladimir Plahotniuc.  Liderul celor „trei trandafiri și un dolar” putea afla tranzacțiile și direct de la Șor, cu care este aliat. Sunt destul de nerușinați ca să-și bată astfel joc de toată populația.

Șalaru a primit informațiile de la Plahotniuc și a fost trimis la conferința de presă pentru a le face publice. De altfel, însuși Anatol Șalaru în contestația pe care a depus-o la CEC recunoaște că el este doar o slugă preaplecată și informațiile le-a primit-o în plic de la stăpânul lui. El scrie în contestație că: „Din surse demne de încredere și pe baza unor documente am aflat că… suma cu care a fost finanțată campania electorală a candidatului Reghina Apostolova… provine din mijloace financiare străine”.

Care este planul lui Plahotniuc?

  1. Trebuie găsit un motiv credibil pentru retragerea Reghinei Apostolova. Pentru a păstra capitalul electoral pe care să-l transmită apoi Silviei Radu, ea nu se poate retrage din proprie voință, pentru că și-ar dezamăgi alegătorii. Trebuie retrasă  de justiție, ca urmare a sesizării lui Șalaru. Totodată, asemenea măsură ar contribui la mobilizarea electoratului ruofon la alegeri, furios pentru nedreptatea pe care „unioniștii” (de fapt unioniștii-plahotniuciști) i-au făcut-o Apostolovei.
  2. Prin scoaterea din cursă a Apostolovei pe motiv că e plătită cu rubla, Plahotniuc are ocazia să se dovedească eroul care se luptă cu „agresiunea hibridă”  a Rusiei  în campania electorală din Repubica Moldova.
  3. Șalaru anume a fost instruit să descrie tranzacțiile bancare, circuitul banilor, pentru a contrazice tacit acuzațiile mele că banii provin din conturi unde se află miliardul furat. Șalaru a avut misiunea să distragă atenția de la acest lucru și să spună că banii sunt „de la Kremlin”. Eu am cerut verificări la Fundația „Miron Șor”, pe care nu o verifică  nimeni, deși Șor e condamnat și pentru spălare de bani. Autoritățile doar se prefac că ar fi în căutarea miliardului furat. Suspectez că Fundația e finanțată din conturi străine unde se află miliardul furat. Șalaru nici nu pomenește de Fundație și reclamă direct Partidul „Șor”.
  4. Au încercat să mă bruieze pe mine, pentru că se tem că voi intra în turul 2 și apoi voi câștiga alegerile pentru funcția de primar. Au încercat în schimb să-l eroizeze pe Șalaru, o clonă ce are misiunea să adune voturi unioniste de la naivi pentru haznaua politică a lui Plahotniuc. Ei oricum voiau să o retragă pe Apostolova, dar cererea mea către autorități a grăbit lucrurile și s-au gândit ca Șalaru să mă bruieze.

De ce a ieșit Șalaru marți?

Pentru că eu am ieșit cu același subiect sâmbătă și i-am luat prin surprindere, ei nu se așteptau. Sâmbătă și duminică băncile sunt închise, iar la organele de stat se află doar ofițerul de serviciu. Sau poate nimeni nu a îndrăznit să-l deranjeze pe Plahotniuc în week-end, ca să-i spună ce mai face Valeriu Munteanu. Luni toată lumea s-a pus în mișcare, au obținut tranzacțiile și i le-au dat lui Șalaru care a ieșit în conferința de presă a doua zi, adică marți.

Iubiți chișinăuieni,

Republica Moldova este un stat european prin geografie, istorie și cultură. Noi ar trebui să ne bucurăm de libertăți democratice la fel ca ceilalți europeni.

Plahotniuc încearcă să distrugă democrația noastră. El pervertește campania electorală și ne fură libertatea prin cele mai mârșave metode. Își bate joc de noi și ne disprețuiește.  Ne consideră o turmă pe care o stăpânește după plac.

Implicați-vă, nu lăsați cancerul oligarhic să ne roadă democrația și să ne ucidă speranța, să ne fure libertatea!

Veniți la vot pe 20 mai!

Am nevoie de încrederea și susținerea dumneavoastră!

Eu lupt, nu mă ascund!