Alegem grâul de neghină

Kremlinul nu ne lasă nici în ziua de 16 mai să comemorăm cu demnitate 206 ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Russia Today (RT) este o rețea de televiziune prin satelit  prin care Rusia face propagandă în întreaga lume. Rețeaua de socializare Twiter a interzis postările sponsorizate de RT. Pe 11 mai RT a publicat pe site-ul său un amplu text  deosebit de insultător pentru basarabeni, în care face apologia mârșavului act cotropitor de la 1812. RT  spune că atunci când Basarabia făcea parte din Rusia Kieveană și Cnezatul Galiția-Volînia, slavii erau băștinași, iar „popoarele est-romanice” au apărut nu se știe de unde, aceasta fiind o mare „enigmă”.

Pe aceeași voce cu RT, în această campanie electorală Komsomolskaia Pravda (KP) scrie că rusofonii sunt băștinași în Chișinău, pe când eu sunt ocupantul, pentru că sunt din Floreni. Pentru KP și Dorin Chirtoacă este un ocupant din Colonița. Pe această bază ideologică, reprezentanții imperialismului șovin velicorus vor să alunge moldovenii din Primărie și suburbiile din Municipiul Chișinău. Cu toții suntem niște „țărani” care am stricat orașul „lor”.

Propaganda din textul Rusia Today repetă toate clișeele sovietice și rusești despre anexarea Basarabiei și despre băștinașii înapoiați care au fost civilizați de luminații ocupanți.

RT a făcut acest text cu sprijinul agenturii locale, în special a lui Mark Tkaciuc. Pe rețelele de socializare din Republica Moldova textul a fost răspândit de agentul rus Dmitrii Ciubașenco, fruntaș al Partidului Nostru al lui Renato Usatîi. Tkaciuk și Ciubașenco nu mai sunt rusofoni, ci moldoveni „civici”, la fel ca Renato. Cu toții sunt vajnici luptători împotriva corupției și tiraniei lui Plahotniuc și Dodon.

A venit vremea să cercetăm ce este și cu această dihanie numită moldovean „civic”.

De la moldovenismul sovietic la cel cu mască europeană

La început a fost moldovenismul sovietic. Doctrina moldovenistă a fost inventată în beciurile NKVD în anii 1920-1930. Pentru a rupe basarabenii de Patria Mamă România forțele răului au inventat un nou popor, cel „moldovean” diferit de poporul român și opus acestuia, o limbă nouă, „moldoveneasca” și o nouă patrie, RASSM.  Moldovenismul sovietic a dispărut odată cu sursa  răului, Uniunea Sovietică.

Moldovenismul a reapărut din nou, de această dată purtând mască europeană.  Acesta promova discursul: „Nu mai vorbiți de Unirea cu România, compromiteți integrarea europeană! Nu ne mai trebuie Unirea cu România, ne vom uni în Europa”!  Moldovenismul cu mască europeană s-a prăbușit în 2015 odată cu furtul miliardului și al aeroportului, cu arestarea lui Vlad Filat și compromiterea șanselor de integrare europeană a Republicii Moldova. Vladimir Plahotniuc a încercat și el fără succes să-și pună această mască europeană.

Nașterea moldovenismului „civic”

Moldovenismul civic este o nouă formă mutantă de viață scăpată din laborator. După  dispariția sau compromiterea mai întâi a moldovenismului sovietic și apoi a moldovenismului european, s-a lansat pe piață moldovenismul civic.

Forțele oculte au intrat în panică în anul 2015. Furtul miliardului care a transformat Republica Moldova în stat eșuat împreună cu agresiunea rusă din Ucraina au crescut opțiunile moldovenilor pentru Unirea cu România dar și pentru NATO. Pentru a-i deturna pe moldoveni de la destinul lor firesc, Unirea cu România și intrarea în comunitatea euro-atlantică, a fost inventat moldovenismul civic.

A fost speculată nemulțumirea populară provocată de criza economică gravă declanșată de dispariția din Banca Națională a Moldovei a unei sume de peste un miliard de dolari. Așa-zisa „luptă împotriva corupției” a devenit gândirea unică. În numele acestei ideologii s-a anunțat crearea unei noi națiuni, a „națiunii civice moldovenești”. Demagogii cățărați pe valul de nemulțumire populară au primit susținere de la analiști, editorialiști, ONG-iști pentru noul concept: „cu toții, moldoveni, ruși, români luptăm împotriva corupției. E vremea să avem o identitate civică, fără legătură cu etnia”.  Lozinca este în oglindă cu crearea națiunii fictive sovietice: „Cu toții, ruși, tătari, moldoveni, gruzini și ciukci construim socialismul și comunismul fără deosebire de naționalitate”.

Potrivit moldoveniștilor civici intoleranți, cine mai poartă discuții despre limbă și identitate este un diversionist care vrea să distragă atenția de la lupta anticorupție. Cine mai ridică probleme „geopolitice”, adică integrarea europeană sau ieșirea din influența Rusiei este tot un diversionist care abate lupta anticorupție.

Doi luptători civici împotriva corupției

Moldovenismul civic a fost scuza servită pentru alianța dintre „luptătorii anticorupție” gen Andrei Năstase și reprezentanții forțelor revanșarde imperiale ruse Renato Usatîi și Igor Dodon, cunoscuți ca niște icoane ale cinstei și integrității. A fost și justificarea atacurilor purtate împreună cu Dodon și Renato împotriva forțelor românești și europene, în primul rând Partidul Liberal.

Punem batista pe țambalul integrării europene

Moldovenismul civic a fost și pretextul pentru lupta împotriva integrării europene. Andrei Năstase, aflat la televiziune împreună cu prietenii săi, „moldovenii civici anticorupție” Renato Usatîi  și Igor Dodon, a anunțat „punerea batistei pe țambalul integrării europene”. Andrei Năstase nu vrea altceva decât Voronin și Dodon, spre bucuria lui Vladimir Vladimirovici Putin.

Nu ascultații lupii în piele de oaie care vă amăgesc cu statalitatea, națiunea moldovenească civică, amânarea integrării europene și alte trucuri. Toate acestea au scopul să ne țină în chingile Moscovei,  cât mai departe de Patria Mamă România și de comunitatea euro-atlantică, acolo unde ne este locul de drept.

Eu, Valeriu Munteanu, nu mă declar pro-european. Eu sunt, am fost și voi rămâne un european adevărat. Eu nu mă declar pro-european pentru că eu m-am născut european; eu sunt român basarabean, născut în Europa și niciodată nu m-am simțit altfel.Dacă și dumneavoastră simțiți la fel, vă rog să veniți duminică la alegeri și să mă votați pe mine!

Veniți la vot, să alegem grâul de neghină! Împreună facem istorie!