De ce avem nevoie de o nouă centrală de producere a electricității?

Republica Moldova importă astăzi aproximativ 78,7% din consumul său de energie termică (aproape 3000 milioane Kwh) și produce numai 21,3% din consum (aproape 800 milioane Kwh).

Termoelectrica are două centrale la Chișinău cu o capacitate totală de aproximativ 300 Mw, care produc sub 700 milioane Kwh anual.

Chișinăul este responsabil de aproximativ 40% din consumul Republicii Moldova, deci are un puternic deficit de energie electrică.

Guvernanții din Republica Moldova au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol (peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”). La Cuciurgan, rușii produc electricitate din gazul pe care nu l-au plătit niciodată către Gazprom sau către Moldovagaz; ba chiar mai mult, o firmă din grupul „INTER RAO EES” a cumpărat de la Gazprom o creanță de 1 miliard dolari SUA asupra Moldovagaz, șantajând permanent Republica Moldova.

Acum un an, sub conducerea Binomului, compania „SA Energocom” (deținută în proporție de 100% de Guvernul de la Chișinău), anunța că, începând cu 5 iunie 2017, compania ucraineană „DTEK Trading”, care are contract de livrare până în aprilie 2018, va asigura doar 30% din consumul necesar de energie electrică, iar celelalte 70% vor fi livrate de către centrala din Transnistria. Vă mai aduc aminte că în schema de procurare a energiei electrice din Transnistria ar fi implicată o companie intermediară „Energokapital”, care ar fi avut legătură cu mai mulți politicieni din R. Moldova. Potrivit presei de la Chișinău compania intermediară ar avea trei fondatori — două companii off-shore (Intercom Management LTD din Belize și Ornamental Art Limited) și o persoană fizică, Iurie Dzecul, despre care se spune că ar fi fost persoana de încredere a lui Evgheni Șevciuk (ex președintele de la Tiraspol). Totodată, potrivit unui studiu realizat de IDIS „Viitorul”, Republica Moldova a suportat în 2015 un prejudiciu de circa 258,4 milioane de dolari din cauza schemei de procurare a energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan, prin compania intermediară „Energokapital”. Ei bine, chișinăuienii suportă, prin banii plătiți pentru facturile de electricitate, 40% din această sumă, adică noi, Chișinăul pierdem anual peste 100 milioane dolari SUA din cauza corupției Binomului și a legăturilor acestuia cu mafia de la Tiraspol. Nu v-ați săturat?

Între timp, companie românească Transgaz a câștigat licitația pentru a construi și opera o conductă de gaz, de la Ungheni la Chișinău, cu o capacitate de 2 miliarde metri cubi/anual. Vom avea, așadar, 2 miliarde metri cubi de gaz pe an aduse la Chișinău. Cu o parte din acest gaz putem să producem electricitate pentru a ne rupe de schema mafiotă de finanțare a separatiștilor. Oricum este neclar dacă Moldovagaz, controlată de către Gazprom, va distribui gazul românesc către populație. Eu, ca primar, voi folosi gazul românesc pentru a opri sifonarea banilor chișinăuienilor pentru electricitate. Și voi produce și energie termică ieftină pentru locuitorii  municipiului și pentru companiile care vor investi la noi în parcul industrial și în cel tehnologic pe care tot eu le voi construi aici.

De ce am ales gazul drept combustibil al noii centrale? Pentru că este cel mai ieftin combustibil pentru centralele electrice (cu excepția energiei eoliene), așa cum se arată în tabelul anual „Levelized Cost of Energy (LCOE)”, referință pe plan mondial, întocmit de compania Lazard în colaborare cu consultanții de la Enovation:

Plant Type ( USD/MWh) Low High
Solar PV-Rooftop Residential 184 300
Solar PV-Rooftop C&I 109 193
Solar PV-Crystalline Utility Scale 58 70
Solar PV-Thin Film Utility Scale 50 60
Solar Thermal with Storage 119 181
Fuel Cell 106 167
Microturbine 79 89
Geothermal 82 117
Biomass Direct 82 110
Wind 32 77
Energy Efficiency 0 50
Battery Storage ** **
Diesel Reciprocating Engine 212 281
Natural Gas Reciprocating Engine 68 101
Gas Peaking 165 218
IGCC 96 183
Nuclear 97 136
Coal 65 150
Gas Combined Cycle 52 78

 

Gazul este principalul combustibil în centralele electrice utilizat de către cele mai dezvoltate țări din lume, așa cum arată Agenția Internațională pentru Energie:

Din păcate, alții (în afara OCDE) nu își permit să folosească gazul natural pentru producerea electricității:

Totodată, gazul este cel mai curat combustibil clasic (în afara celor regenerabile):

Vechimea instalațiilor termice de la Chișinău (cele două centrale termice din oraș) este mare, instalațiile sunt de producție sovietică (randamente recunoscute mici) și, ca urmare, chișinăuienii plătesc prețuri mari pentru încălzire. Cu noua investiție pe care eu o propun, media acestor costuri va scădea, permițând reducerea facturilor la încălzire.

Dreptate și dezvoltare pentru Chișinău!